خطرات زیستمحیطی ناشی از مصرف بیرویه کودهای شیمیایی و صنایع نفت و ماشینآلات و به طورکلی فعالیتهای بشری باعث تجمع يا جذب عناصر مضر توسط گياه ميگردد. اين عناصر وارد چرخه غذايي ميگردد و نه تنها فعاليتهاي متابوليكي و فيزيولوژيكي گياه را دچار اختلال ميكند، بلكه خود تهديدی جدي براي سلامتي جامعه محسوب ميشود بنابراین باید برای رفع آلودگی چارهای اندیشیده شود تا هم محصول تولیدی سالم باشد و هم از سطح آلودگی خاکها کم نماید. یکی از روشهای اصلاح خاکهای آلوده پالایش سبز (گیاهپالایی) است که با استفاده از گیاهان، آلودگیهای مختلف موجود در خاک، آب یا هوا حذف میشوند. خرما از جمله گیاهان استراتژیک و با ارزش ایران است. سطح زیر کشت آن در کشور بالغ بر 240 هزار هکتار میباشد که عمدتاً در نواحی جنوب و جنوب غرب کشور کشت میشود منابع آلوده کننده خاک در این استانها مخصوصاً خوزستان زیاد است. علاوه بر آن جنگ خلیج فارس باعث گسترش این آلودگیها در نخلستانها گردیده است بنابر این اصلاح خاکهای آلوده اجتناب پذیر است. در این رابطه طی سالهای 1388 لغایت 1391 آزمایشات گلخانهای و مزرعهای شامل گیاهان زراعی ذرت، یونجه و آفتابگردان به صورت تکی و مخلوط با خرما کشت شد و در پایان هر فصل زراعی گیاهان از خاک استخراج، ریشه و اندام هوایی تفکیک، توزین و سپس غلطت عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، مس، منگنز، سرب و کادمیم در آنها اندازهگیری و فاکتورهای زیستی شامل شاخص جذب، غلظت زیستی، فاکتور انتقال و تجمع زیستی محاسبه گردید. همچنین مدلهای رگرسیونی روند کاهش غلظت عناصر سنگین در تیمارهای مختلف برازش گردید نتایج نشان داد، غلظت سرب و کادمیم در خاکهای استان خوزستان بالاتر از حد بحرانی بود. در تمام تیمارها، در طول دوره رشد گیاهان زراعی، غلظت عناصر سنگین در خاک کاهش پیدا کرد. بیشترین میزان کاهش کادمیم خاک در تیمار کاشت خرما و ذرت و بیشترین میزان کاهش سرب خاک در تیمار کاشت خرما و آفتابگردان مشاهده گردید. در بین گیاهان زراعی بیشترین و کمترین بیومس به ترتیب از کشت ذرت و یونجه به تنهایی حاصل شد. در بین خرما بیشترین و کمترین بیومس به ترتیب از کشت خرما + یونجه و خرما به تنهایی حاصل شد. غلظت سرب و کادمیم در اندام هوائی تیمارها بالاتر از حد نرمال بود. با توجه به نتایج توصیه میشود نخلداران و سازمانهای کشاورزی در برنامه الگوی کشت محصولات در خاکهای آلوده به فلزات سنگین ، کشت گیاهان با تولید ماده خشک بالا مثل ذرت، یونجه و آفتابگردان را مد نظر قرار دهند.