جمعه, 31 فروردين 1403
  • تاريخ :
     ۱۳۹۸/۰۵/۰۸ 
  • تعداد بازدید : 577
با حضور دكتر كاظم خاوازی معاون وزیر و رئیس سازمان: از "نقشه اقلیم كشاورزی ایران" با هدف استفاده بهینه از منابع آب و خاك رونمایی شد

مراسم رونمایی از "نقشه اقلیم کشاورزی ایران" با حضور دکتر کاظم خاوازی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خانم دکتر سحر تاجبخش معاون وزیر و رئیس سازمان هواشناسی کشور و مجریان مسئول این پروژه مشترک از هر دو سازمان و موسسه تحقیقات خاک و آب دوشنبه 7 مرداد سال جاری در سالن اندیشه برگزار شد.
دکتر کاظم خاوازی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تهیه "نقشه اقلیم کشاورزی ایران" را حاصل همکاری مشترک بین موسسه تحقیقات خاک و آب این سازمان و سازمان هواشناسی کشور دانست و افزود: تهیه "نقشه اقلیم کشاورزی ایران" می تواند الگوی مناسبی برای مشارکت سایر موسسه های تحقیقاتی سازمان تات در توسعه همکاری های مشترک بین دو سازمان باشد که در این زمینه موسسه هایی از جمله گیاه پزشکی، فنی و مهندسی کشاورزی، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری می توانند با بهره مندی از داده های کلان سازمان هواشناسی کشور طرح های مشترک را در راستای اقتصادی کردن کشاورزی برای زارعان برنامه ریزی و اجرا نمایند.    
وی ضرورت توجه به موضوع اقلیم در تعریف پروژه های پژوهشی را یادآور شد و خاطر نشان ساخت: عمده دغدغه های ما در بخش کشاورزی مربوط به تدارک و تهیه نهاده هایی چون بذر، کود و سم و مواد بیولوژیک است اما از مهمترین عواملی که می تواند سیمای کشاورزی را عوض کند بحث های اقلیمی است و کار مشترکی که امروز از آن رونمایی می شود نمونه ای از این دستاوردها است که برای تصمیم گیری های استراتژیک و برنامه ریزی های پایه ای در سطح کلان کشاورزی بسیار حائز اهمیت است.
وی کاربرد نقشه اقلیم کشاورزی را در تهیه الگوی کشت مهم دانست و بیان داشت: استخراج داده های موثر در تعیین فنولوژی گیاهی از جمله کاربردهای این نقشه است که می تواند سبب ارتقای کیفیت سیاستگذاری و پهنه بندی برای الگوی کشت شود.           
دکتر خاوازی با تاکید بر ضرورت توسعه همکاری های مشترک بین سازمان تات و سازمان هواشناسی کشور اعلام داشت: رصدخانه وزارت جهاد کشاورزی به زودی در محل سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی راه اندازی می شود که داده های سازمان هواشناسی و همکاری مشترک با این سازمان می تواند در کیفیت بخشی به عملکرد این رصدخانه کمک کند.      
وی با اشاره به ضرورت ارتقای پیام های هواشناسی و تبدیل آن به کلید واژه های ساده را در پاسخ به نیاز اطلاع رسانی به کشاورزان در رسانه ملی بیان داشت: به دنبال هماهنگی های انجام شده با سازمان صدا و سیما بخش مجزایی برای پخش اخبار ویژه کشاورزی در نظر گرفته شده است که تولید محتوا برای این بخش نیز می تواند یکی دیگر از زمینه های همکاری مشترک با سازمان هواشناسی کشور باشد.      
معاون وزیر و رئیس سازمان هم چنین از راه اندازی نخستین پیام رسان بخش کشاورزی در آینده نزدیک خبر داد و اعلام داشت: نرم افزارها و شرایط اجرای نخستین پیام رسان بخش کشاورزی در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی فراهم شده است و اطلاعات سازمان هواشناسی می تواند از طریق خروجی این پیام رسان به دست ۴ میلیون بهره بردار کشاورزی برسد.
خانم دکتر سحر تاجبخش رئیس سازمان هواشناسی کشور با اشاره به سابقه همکاری بین این سازمان و سازمان تات، به ثمر رسیدن نقشه اقلیم کشاورزی ایران در راستای اجرای طرح های فرابخشی دانش هواشناسی مایه خرسندی دانست و بیان داشت: این سازمان آمادگی دارد در تعامل با سایر دستگاه ها و نهادها در تمامی حوزه های عملیاتی از جمله انرژی، مدیریت منابع آب، ساخت و ساز، مخاطرات زیست محیطی ایفای نقش کند. 
وی هم چنین با اشاره به اهمیت تغییر اقلیم و پیامدهای آن بیان داشت: تغییرات اقلیمی نقش موثری بر پدیده های جوی و شرایط موجود وضع هوا دارد؛ در چند سال اخیر تولید گازهای گلخانه ای و دمای زمین روند افزایشی به خود گرفته و هم چنین وقوع سیلاب، رخداد تگرگ و طوفان افزایش یافته است که ناشی از تغییرات اقلیمی است. 
خانم دکتر تاجبخش با اشاره به ضرورت توجه به پدیده تغییر اقلیم در سطح تصمیم گیری های کلان بیان داشت: سازمان هواشناسی کشور آمادگی دارد با سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در زمینه تهیه نقشه پدیده های مخاطره آمیز در بخش کشاورزی همکاری مشترک داشته باشد.           
وی با اشاره به اهمیت نقشه اقلیم کشاورزی، داده های خرد اقلیم را برای برنامه ریزی های کلان کشاورزی سودمند دانست و بیان داشت: ما داده ها و اطلاعات لازم را برای تلفیق نقشه خرد اقلیم کشاورزی با مخاطرات وضع هوا برای بخش کشاورزی بسیار مهم است، در اختیار داریم و پیشنهاد دیگر ما برای همکاری مشترک در این زمینه خواهد بود، هر چند ضرورت دارد با توجه به تغییرات اقلیمی، نقشه خرد اقلیم کشاورزی هر چند سال یکبار به روزرسانی شود.      
دکتر هادی اسدی رحمانی رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب سخنران دیگر مراسم رونمایی نقشه خرد اقلیم کشاورزی، بیان داشت: تهیه نقشه خرد اقلیم کشاورزی تجربه ای موفق از همکاری مشترک این موسسه و سازمان هواشناسی کشور است و این نقشه می تواند جایگزین داده های اقلیمی در سامانه تناسب اراضی شود.
وی افزود: در حوزه علوم خاک کار مهمی با عنوان ارزیابی تناسب اراضی انجام شده تا بتوانیم قابلیت منابع خاک کشور را برای تولید محصول برآورد کنیم.           
دکتر اسدی رحمانی با بیان این که سامانه تناسب اراضی در سال گذشته راه اندازی شد، گفت: ما در سامانه تناسب اراضی حدود ۶.۵ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور را که دارای مطالعات خاک شناسی بود، لحاظ کردیم، اما داده های اقلیمی استفاده شده در این سامانه دقت کافی مورد نظر را نداشت و از این رو نقشه خرد اقلیم کشاورزی می تواند جایگزین داده های اقلیمی شود که تا کنون در سامانه تناسب اراضی استفاده شده است.      
رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب افزود: تدقیق دوره های فنولوژِی گیاه و تعیین نیاز اقلیمی گیاهان زراعی و باغی کشور، پیش بینی پتانسیل و شدت بروز آفات و بیماری های گیاهی، مدیریت منابع آب و نیاز آبیاری در مقیاس دشت و حوضه و استفاده در آمایش سرزمین از مهمترین مزیت های کاربرد این نقشه هستند.     
روابط عمومی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی  

لینک خبر

      

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به موسسه تحقیقات خاک و آب می‌باشد.
6.1.7.0
V6.1.7.0