تأثیر كود گاوی بر پاسخهاي گياه گندم به سمیت بور و جذب و واجذب آن در چند خاك آهكي
سید علی غفاری نژاد عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب
چکیده:
بور عنصر غذایی ضروری در تغذیه گیاهان است. سمیت بور از جمله مشکلات اساسی خاکهای مناطق خشک و نیمهخشک جنوبی ایران به ویژه در منطقه جیرفت و کهنوج است. این تحقیق به منظور یافتن راهکار مناسب جهت مقابله با این معضل در قالب سه آزمایش به مرحله اجرا درآمد. ابتدا 10 رقم گندم رایج در منطقه از لحاظ تحمل به سمیت بور در آزمایش گلخانهای به صورت طرح فاکتوریل و در قالب کاملاً تصادفی با 10 رقم گندم همراه با شش سطح بور (صفر، 5/2، 5، 10، 20 و 40 میلیگرم بر کیلوگرم خاک) در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج وزن خشک اندام نشان داد، ارقام ارگ و چمران به ترتیب بیشترین تا کمترین تحمل به سمیت بور را داشتند.نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از ارقام متحمل استراتژی مهمی در مقابله با این معضل است. در مرحله بعد به منظور بررسی تأثیر کود حیوانی (گاوی) بر برخی پاسخهای فیزیولوژیک ارقام گندم به سمیت بور، متحملترین و حساسترین رقم به سمیت بور در یک آزمایش گلخانهای مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا 30 نمونه خاک از سریهای خاک منطقه انتخاب و برخی ویژگیهای فیزیکی و شیمیاییمؤثر در رفتار بورتعیین شد و شش نمونه که به ویژه از لحاظ بور محلول حداکثر دامنه را داشتند انتخاب شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب کاملاً تصادفی با شش خاک همراه با دو سطح کود گاوی (صفر و 5/7 گرم بر کیلوگرم خاک) در دو رقم حساس (چمران) و متحمل (ارگ) به سمیت بور و در سه تکرار انجام شد. تنوع ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاکهای مورد استفاده در آزمایش دوم منجر به پاسخهای متنوع ارقام گندم شد. به طوری که غلظت بور در اندام هوایی گیاهان رشد یافته در خاک چهار به ترتیب حدود شش و چهار برابر آن در گیاهان رشد یافته در خاک پنج بود که کمترین غلظت بور در اندام هوایی و ریشه را داشت. همبستگی معنیدار ) 01/0 (p≤ بین غلظت بور در اندام هوایی و نشت الکترولیتی، میزان مالوندیآلدهید و آنزیمهای آنتیاکسیدانی بدست آمد. نشت الکترولیتی، میزان مالوندیآلدهید و فعالیت آنزیمهایآنتیاکسیدانی در رقم چمران به طور معنیدار ) 05/0 (p≤بیش از ارگ بود. کاربرد کود گاوی سبب افزایش معنیدار ) 05/0 (p≤وزن خشک و کاهش غلظت بور در اندام هوایی ارقام گندم شد. بنابراین استفاده از کود گاوی به عنوان اصلاحکننده خاک نقش عمدهای در کاهش اثرات سمیت بور دارد. در آزمایش سوم یک نمونه 100 گرمی از خاکهای مورد استفاده در کشت دوم پس از مخلوط کردن با تیمار کود گاوی مورد نظربه مدت دو ماه در شرایط ثابت دما و رطوبت نگهداری شد، سپس الک شده و در آزمایشهای جذب و واجذب مورد بررسی قرار گرفت. میزان جذب بور توسط خاکهای مختلف در غلظتهای (صفر، 5/2، 5، 5/7، 10، 15، 20، 30 و 40 میلیگرم بور در لیتر) و میزان واجذب در سه غلظت اولیه (5/2، 5/7 و 15 میلیگرم بور در لیتر) اندازهگیری شد. نتایج آزمایشهای جذب نشان داد همه خاکهای مورد آزمایش تمایل به جذب بور داشتند اما میزان جذب بور در آنها متفاوت بود. دادههای جذب سطحی بور به ترتیب با مدل لانگمویر و پس از آن شکل خطی فروندلیچ همبستگی بالاتری داشت.ارزیابی فرآیند واجذب پسماندرا نشان داد که بسته به نوع خاک بین 81-57% متغیر بود. اضافه کردن کودگاوی سبب افزایش شاخص واجذب (DI)در اکثر خاکهای مورد بررسی شد. ضریب K فروندلیچ با غلظت بور در اندام هوایی و ریشه هر دو رقم گندم همبستگی منفی و معنیداری را نشان داد ) 05/0 (p≤ . به عنوان نتیجهگیری کلی میتوان از دو استراتژیبهکارگیری ارقام مقاوم و استفاده از کود حیوانی در شرایط آزمایش حاضر در مقابله با سمیت بور استفاده کرد.
واژههای کلیدی: سمیت بور، ارقام گندم، کود حیوانی، جذب و واجذب بور