سه‌شنبه, 4 ارديبهشت 1403
  • تاريخ :
     ۱۳۹۴/۰۲/۰۲ 
  • تعداد بازدید : 907
افزایش علمی تولید میوه و تره‌بار كلید خورد

 به ‌منظور افزایش عملکرد و کیفیت محصولات باغی نظیر پسته مرکبات، انگور، سیب، توت‌فرنگی، گوجه‌فرنگی، خیار و زیتون، طرح پایلوت تغذیه‌ای بهینه با تشکیل کارگروه‌هایی با مشارکت بهره‌برداران تا یک ماه آینده آغاز می‌شود.

 http://www.iana.ir/keshavarzi/item/22234-1.html

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، کارگاه هم‌اندیشی تدوین برنامه جامع حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه در محصولات باغی کشور با حضور مدیران باغبانی جهاد کشاورزی از تمامی استان‌ها، معاون باغبانی وزارتخانه و محققان مؤسسه تحقیقات خاک و آب امروز در مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور، در حال برگزاری است.

قائم‌مقام مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور در حاشیه این کارگاه و در گفتگو با خبرنگار اعزامی ایانا به کرج با اعلام اینکه تدوین دستورالعمل‌های تغذیه‌ای باغبانی، نخستین گام در تغذیه این محصولات است، گفت: در مرحله بعد به‌دنبال اجرای پایلوت‌های تغذیه در استان‌ها با انتخاب نوع محصول، سطح کشت و استان‌هایی که قابلیت کشت دارند و همچنین انتخاب کارشناسان برای اجرای پایلوت‌ها هستیم.

سعید سعادت گام آخر در اجرای این طرح را تدوین برنامه جامع آموزش در سطوح مختلف از بهره‌بردار، کارشناس، مدیران و سیاست‌گذاران اعلام کرد و افزود: در حال حاضر تنها مرجع آنالیز، آزمایشگاه مؤسسه تحقیقات خاک و آب است که در تلاش هستیم در آینده تعداد آزمایشگاه‌ها را افزایش دهیم.

 

کود، تنها بارورکننده خاک در جهان

در ادامه، رئیس بخش تحقیقات تغذیه و حاصلخیزی خاک در مؤسسه خاک و آب کشور نیز اظهار داشت: در راستای افزایش عملکرد کمی و کیفی محصولات، برنامه جامع حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه در محصولات باغی کشور تدوین می‌شود.

محمدمهدی طهرانی با اشاره به کاهش سطح اراضی و دشواری افزایش سطح زیر کشت، روند نزولی حاصلخیزی خاک، افزایش جمعیت، افزایش تقاضا برای محصولات کشاورزی، محدودیت منابع آب و خشک بودن کشور خاطرنشان کرد: بر همین اساس، حداکثر تلاش برای افزایش تولید در واحد سطح و افزایش کیفیت محصولات است.

وی با اعلام اینکه ساده‌ترین، زودبازده‌ترین و کارآمدترین روش برای حل مشکلات موجود، توجه به تغذیه باغ‌ها است، ادامه داد: کود مهم‌ترین عامل حاصلخیزکننده خاک در جهان است.

طهرانی مقدار مواد آلی خاک در 55 درصد خاک‌های کشور را کمتر از یک درصد برشمرد و تصریح کرد: برای افزایش عملکرد و کیفیت، باید این مقدار را افزایش داد؛ زیرا در حال حاضر با 70 درصد کمبود فسفر، 33 درصد کمبود پتاسیوم، 45 درصد کمبود آهن و 55 درصد کمبود روی در خاک‌ها روبه‌رو هستیم.

وی "مقدار" مناسب، "منبع" مناسب، "موقع" مناسب و "محل" مناسب را، چهار "م" مهم در نظام تغذیه گیاهی دانست و یادآور شد: در حال حاضر تغییرات جهانی اقلیم، محدودیت منابع آب و خاک، تغییر کیفیت منابع آب و خاک، نیاز به تولید بیشتر، توسعه کشت متراکم و نگرش جامع به تولید محصولات سالم و ارگانیک از چالش‌های باغبانی کشور است.

رئیس بخش تحقیقات تغذیه و حاصلخیزی خاک در مؤسسه خاک و آب کشور تغییر نگرش باغ‌ها و جایگزینی مدیریت بهینه تغذیه با روش‌های نادرست را روشی مناسب برای حل مشکلات دانست و تأکید کرد: تمامی پرسش‌های بخش باغبانی در راستای چگونگی افزایش مقاومت گیاهان به عوارض فیزیولوژیکی، سرمازدگی، گرمازدگی، بادزدگی، چگونگی کاهش آفات، چگونگی کم کردن سال‌آوری و چگونگی افزایش بازارپسندی همگی با اصلاح روش تغذیه قابل پاسخگویی است.

طهرانی از تشکیل کارگروه‌هایی برای تدوین دستورالعمل‌های محصولات باغی شامل پسته، مرکبات (پرتقال، نارنگی، لیموشیرین و لیموترش)، انگور، سیب، انار، خرما، توت‌فرنگی، گوجه‌فرنگی، خیار و زیتون تا یک ماه آینده خبر داد و گفت: طرح پایلوت تغذیه بهینه محصولات باغبانی به‌منظور افزایش عملکرد و کیفیت محصولات با مشارکت بهره‌برداران به اجرا درخواهد آمد.

وی همچنین افزود: طرح پایلوت‌های تغذیه در استان‌هایی که سطح کشت بالاتری دارند به اجرا درخواهد آمد و باغداران به اجرا کردن این دستورالعمل‌ها ترغیب خواهند شد.

طهرانی مجریان این طرح را مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور، معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی و دفتر ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اعلام کرد و اظهار داشت: هدف از این طرح، کودپاشی کل کشور نیست، بلکه در باغ‌هایی که تاکنون سم و کود در آنها مصرف نشده است، پایلوت‌هایی برای محصولات ارگانیک ایجاد می‌شود.

گفتنی است، در این کارگاه با حضور محمدعلی طهماسبی معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی و جهانگیر عرب قائم‌مقام معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی برای هر محصول در سه تا پنج استان کشور که بیشترین سطح زیر کشت را داشته‌اند، در باغ‌هایی به مساحت سه تا پنج هکتار طرح پایلوت‌های تغذیه‌ای تدوین شد.

استان‌های پیشنهادشده برای تک‌تک محصولات به ترتیب اولویت به شرح زیر است:

مرکبات: کهگیلویه و بویراحمد، مازندران، فارس، جنوب کرمان و هرمزگان

خرما: خوزستان، جنوب کرمان، بوشهر، فارس و ایلام

انجیر ارگانیک: فارس، کرمانشاه و لرستان

زیتون آبی: فارس، منطقه زنجان، قزوین و گیلان، سمنان، کرمانشاه و خراسان جنوبی

زیتون دیم: گلستان و لرستان

پسته: کرمان، یزد، خراسان رضوی، مرکزی، سمنان و قم

سیب: آذربایجان غربی، اصفهان، تهران، آذربایجان شرقی و فارس

انگور آبی: قزوین، آذربایجان غربی، همدان، زنجان، سیستان و بلوچستان و کرمانشاه

انگور دیم: فارس، کردستان و کرمانشاه

توت‌فرنگی فضای باز: کردستان، مرکزی، گلستان و مازندران

توت‌فرنگی گلخانه‌ای: جنوب کرمان، البرز، خوزستان و تهران

کیوی: مازندران، گیلان و گلستان

گوجه‌فرنگی گلخانه‌ای: اصفهان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر و جنوب کرمان

خیار گلخانه‌ای: تهران، جنوب کرمان، یزد، اصفهان و سیستان و بلوچستان./

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به موسسه تحقیقات خاک و آب می‌باشد.
6.1.7.0
V6.1.7.0